24 april 2009

Fantastiskt fruktbröd

Om man gillar fikon är det här brödet alldeles fantastico. Det tar lite tid att baka, men är värt mödan.

Fruktbröd


2 bröd

Ugnstemperatur 250 - 200º

tillagningstid 1 timme 40 minuter

Ingredienser


1 paket jäst (50 g)

5 dl ljummet vatten (37 grader)

1-2 tsk salt
finns som ekologisk vara2 1/2 dl grahamsmjöl
finns som ekologisk vara1 dl rågmjöl
finns som ekologisk vara1/2 dl linfrön

ca 15 torkade aprikoser, i bitar
finns som ekologisk vara 3 dl torkade blötlagda fikon, i bitar
finns som ekologisk vara8-9 dl vetemjöl

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


Tillagning

Det här är en hembakad verion av Saltå kvarns populära fruktbröd. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i allt utom vetemjölet och rör till en lös smet. Jäs övertäckt 20 minuter. Blanda i vetemjölet och knåda till en smidig deg som släpper bunkens kant. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Dela degen i två delar och platta ut dem till avlånga kakor. Rulla ihop dem som en rulltårta och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, eller i två smorda brödformar (à 1 ½ liter). Jäs övertäckta cirka 30 minuter.

Sätt in plåten eller formarna i nedre delen av ugnen i 250 grader, sänk temperaturen till 200 grader och grädda cirka 25 minuter.



Norpat från Coop.

23 april 2009

Kommentera, vettja

Hörrni, ni som läser Jessika persika, ni får gärna skriva nån kommentar då och då. Jag vet att ni är ett lillgäng som är här, så passa på att skriva en rad. Jag är ju fortfarande ny och ovan, och behöver lite webboostande.

tack och hej.

Hus en masse

Det blev två visningar på en och samma dag, idag. En västerbottensvilla på Grubbe och en fin 114x2-kvadratare på Mariehem. Grubbe = mycket mysigt hus, men alldeles för långt bort från mitt jobb. Mariehem = gammal favvo som kommer igen, najs hus med väldigt lite fix, men lite för långt egentligen och lite fuktlukt i källaren.

Vojne, det är både kul och lite jobbigt att köpa hus. Nästan varje dag när jag klickar in på hemnet är jag lite övertygad om att vårt drömhus ska uppenbara sig. Fast, om ni har läst på i bloggen vet ni ju ... Det finns inget perfekt hus!

22 april 2009

Ensamstående light

... eller gräsänka, egentligen.

Johan har varit på kurs i Gävle 2 dar, och jag och Alma har hängt själva. Joo, det har väl gått ganska bra, vi har varit ense mest hela tiden.

Men skönt att han är tillbaka, så att han kan ta tillbaka sin hälft av bokläsningarna. Vilken rackarns tur att jag inte är ensamstående och att Johan inte flänger runt på jobb hela veckorna.

Alma försöker förresten få ur sig lite mer ord nu, kul. Än så länge får man ha lite fantasi, men det är på rätt väg. My blir muuei, och Mariah blir mmmmuia eller iiiia. Muumuu = mormor.

hej svejs!

Jessika tipsar

Det är väl egentligen så att man ska passa sig för att ge andra människor tips och råd. Men, eftersom jag sitter inne med så mycket kunskap och fiffigheter känns det ofta svårt att låta bli. Så jag tänkte att min tipsarlusta kunde få utlopp här på bloggen, under vinjetten Jessika tipsar. Kanske blir ni av med några tips irl då.

Mina föräldrar har funderat på att byta ut sitt hyreshus mot ett litet eget. Och jag börjar ju minsann vara lite erfaren inom området.

Så dom här tipsen från mig kom väl till pass:
1. Det perfekta huset finns inte.
2. Man måste gå på flera visningar för att veta vad det är man vill ha.

Jojo, snacka om att dom kände sig upplysta.

19 april 2009

Vikken helg.

Yet another fin helg i Skel. Goda middagar, bio (The boat that rocked, rekommenderas), 3-4 kalas och en alldeles lagom och trevlig fölsedag. Karl är nu medlem i Guds familj, Liv är 4 år och jag är 33. My snart 2.

Jag fick morgonuppvaktning med mangosmoothie och 50talsbikini och morgon-Alma och passionsfrukt och Ellytavla och kumquats. Mysigt. Och än är jag inte för gammal för att bli glad när jag får fejjan- och sms-grattisar (tack!).

Bis bald.

16 april 2009

Kokalolasosfofinontot

I helgen blir det kalas för tu och sju. Sötnos-Karl döps. Sötnos-Liv och sötnos-My fyller år. Och inte att förglömma, fyller år gör även jag hahaa. I höstas hade jag försnillat ett år och trodde att nästa födelsedag skulle ge sifforna 32, men icke - jag fyller ju 33. Lastgammal.

15 april 2009

Bröststövlarna på promme

Nej, det är inget ekivåkt, bara mina superfina stövlar som har bröst på sig. Aningens dyra, men en hundring gick till Bröstcancerfonden.

Se så fint dom traskar ihop med Guddes rosa kappa.

Filmtajm

Efter 2 timmars morrande över att Nokia inte fixat nåt enkelt sätt att överföra till mac, så har jag nu finfina bilder och filmer på datorn från min nya mobbe.

Jag tänkte att det skulle gå att lägga in här. Och jojo, efter lång kamp kommer den här, den ultimata snowboard extreme-filmen. Bara njut.

14 april 2009

Tvååenhalvtimme

Det skulle ju vara en quickfix. Vi hade kommit på den fiffiga idén (ja, det var ju egentligen Johans idé, men ok, jag höll med) att köra till Sundsvall med fullpackad bil, tvärköpa ett takräcke, tvärmontera det, tvärsätta fast skidorna på taket och sen susa vidare mot Ramundberget.

Men icke alltså. Två och en halv timme.

Men fint nog höll vi oss båda (alla) från en mental meltdown. Johan kämpade på ute, trots att han tyckte att jag borde ha hjälpt till. Jag behöll mitt hyfsat fina humör i 150 minuter, trots att jag nu tyckte att det hela var en skitidé (och egentligen, hade det inte varit det redan från början, det var ju nu inte min idé). Och Alma rajade runt i bilen och knaprade på kex.

5 april 2009

O ljuva skidbacke

... här kommer vi. Ramundberget med 125 cm natursnö. Här finns en kamera för den som vill kika på när vi schvischar nerför backarna. Jag ska åka slalom för första gången på kanske 10 år. Jag blev nog inte bättre än så här på snowboard, helt enkelt.

Egentligen borde jag inte sitta här, utan packa. Fast det är alltid lite gruvsamt.

Maxat

Jag har varit på Ica Maxi, det var ett tag sen. Shit, va stort allt är där. Vi är vad vi heter. Maxade papperskassar, grönsaksbänkar, storpack, numret ovanför kassan. Men framför allt gångarna, låånga breda gångar.

1 april 2009

Norrländskt på norrländska, tack

Jag älskar norrländskt, jo det gör jag. Och jag gillar Norrmejerier och deras gör gott-kampanjer - snyggt och supersmart hur dom trycker på vår norrlandsstolthetsknapp.

MEN.

Deras norrlänning är inte norrlänning, han låter som när Johan ska prata norrländska - lite bajsnödigt liksom. På nåt sätt är det vansinnigt provocerande för mig. Jag frågade Norrmejerier på ett seminarium, och han var bäst i castingen. Jag ska inte göra nån egen hata ickenorrlänningen-kampanj av det här på facebook, men ni ska i alla fall veta att det inte känns bra.

Hej då från surgumman.