25 maj 2010

Boken för jämställdhetstoken

Rubriken har inget med galenskap att göra (utan tillgodoser bara mitt behov att få fulrimma). Nej, här jobbar vi med idel klokheter.

För jag tycker att det verkar lämpligt, sunt och till och med smart att underlätta för både Alma & Sixten att få ta plats här i livet, uttrycka känslor, vara både kaxig och söt, lyssna och bli lyssnad på, vara nöjd och stolt över sig själv, göra sin röst hörd utan att överrösta andra, få cred för sin person och inte för sin kropp.

Och hörrni, en fin och enkel början kan vara en spis till Sixten och en verktygsbänk till Alma.

Boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är riktigt riktigt bra. Det är enkel att ta till sig, snygg och - framför allt - ger rasande många bra tips för hur man kan jobba med jämställdhet i det lilla. Jag fick ge upp tanken på att servera en massa sköna citat och bra tankar ur boken - det finns alldeles för mycket godis. Istället nöjer jag mig med att rada upp ett gäng tips som jag har tänkt ta till mig:

1 Uppmuntra alla barn, speciellt flickor, att leka lekar där de får vara tekniska, äventyrliga, ta risker och utrymme i världen. (s 33)

2 Byta ut han mot hon och tvärtom i sagan. (s 42)

3 Lägga mer tid på att introducera traditionella flickleksaker för pojkar och vice versa. (s 53)

4 Variera kläder som signalerar både tuffhet och mjukhet. (s 68) Uppmärksamma framförallt flickor för andra egenskaper än utseende och kläder (s 73)

5 Uppmärksamma och sätt ord på egenskaper och aktiviteter snarare än att barnen är duktiga. (s 153)

6 Byta ut Akta! och Var försiktig! mot vad barnet istället kan göra. (s 178)

L ä s d e n. På Allt om barn finns annars en skön sammanfattning.

10 maj 2010

Gul gul gul är mössan på mitt huvud

Jag verkar inte göra nåt annat än att blogga idag. Jag skiter i att det kan ge skenet av att jag inte lever nåt liv. För jag har presterat en smärre gulexplosion i Almas rum och är mäkta stolt (om nu det gör att jag har ett liv, jag vet inte).

































































Och ett draperi i tvättstugan, inte en gulexplosion. Inte så mycket färg alls faktiskt.

Rösta pls

Nu har vi 2 kandidater till Sixtens rum, som vi hade tänkt tapetsera till helgen. Det hinner vi icke, eftersom vi inte valt - och därmed inte beställt - tapet än. Jag har en favvo, och Johan den andra. Vilken är din?

1: Dino från Sandbergs i svart, gult eller turkost














2: Dotty från Ferm Living




















Dino blir ganska lik Almas Djurriket (från Duro), och Dotty är typ samma färg som hennes nymålade säng (gul gul gul). Vi tänker lite same-same fast olika.

Krigszon

I tider av trots infinner sig ord och situationer som påminner om regelrätt krigföring.

Avledningsmanövrar är min lilla specialitet, Alma blinkar och fattar inte vad som hände när fokus flyttas från tandborstningsgråt till annalkande mormorsbesök. Undantagstillstånd, kapitulation, blixtattack, fredsavtal. Allierad, neutral, bundsförvant - och ibland känns fiende påkallat. Våra måltider har förvandlats till små ställningskrig. Men nu är det slut med det, vi ska lägga upp nya fräscha strategier för att överlista vår lilla men lömska motståndare.

I krig och kärlek är allt tillåtet. Jo, men hur vinner man då?

4 maj 2010

Femininium

Nu kommer det stort, jag känner det. Femitrenden för killar. H&M plockar fram en kjol för killar. Och Beckham, det var ju länge sen. Det kommer mera, I can feel it. Festligt att läsa vad folk tycker om feminina killar.

Jag tycker att sånt här är snyggt. Sådeså.